Followers

Friday, February 4, 2011

cerita kedai fotoKOPI :)



 "Arghhhhh!!! stress!!!!.Banyak kerja nak kena buat!",itu lah kte2 yang selalu diungkapkn oleh brader2 or awek2 yg berada dlm tekanan.
Spt yg kite tau,stress ni bende normal yg sllu bg setiap orang x kire
yg tue,mude,bujang*single atau suda brkeluarga,
masing2 akan rasa bnda yang same.
Bgi seorg pelajar sprti aku,stress ni jadi,lagi2 bile nak exam.
Stress sebnarnya elok if kite pandai kawal,
stress ckit dpt bantu kita buat bnde yg sptutunye kite wat.
Cth bile exam da dkat,kite akn rse stress pastu gi melantak study 
*smpai tmuntah2 mata pun jadi panda hak3!.
Kalo org ru langsung x rse stress mesti dye x pedulik lgsung an ngan exam,wat dek jer,,,*nk test power ke? haha


Jom kte selongkar pekehai nye yg bole jdik stress ni??.
Bgi ak,stress ni dtg dri byk cbg,cth: famili,membe2,study n etc.Tpi punce pling menggunung psal study.Moh ak bgi cnth,1st:tutorial yang berlambak*bersifat continuous,ulang suara,continuous 
2nd:lab report yang berhelai-helai muka surat 3rd: stress coz x paham ape yg pensyarah ajar,"apelah prof. tu dok membebel kat depan sana?",nilah ungkapan yg sllud dngari oleh bdk yg duduk sebelah ak.
Kehidupan sbgi pelajar mmg cmni,akan sllu dibri tugasan2 utk diselesaikn.Tpi masalahnya,ade yg anggap bende nie sbg bebanbgi mreka.Actly ni adlh slh satu care utk tolong kite supaya
x ketinggalan dlm pelajaran.Inilah lumrah kehidupan,spe suke
diberi koje yg byk.Sama cam aku,seorang yang x suke dipakse utk
menyiapkan tutorial tpi nak tunggu buat sendiri dgn hati yg tulus ikhlas sampai bile pun x kan tibea saat itu,kecuali kalo dpt kesedaran n pd mase itulah ak akan bersungguh-sungguh akan buat smpai siap. :))

Sebenarnya,stress ini jugak ade kaitan ngan cre kte urus mase.
Mesti rse stress kalo nk siapkan byk keje dlm mase yg sgt sgt sgt singkat.Sllunye jln yg pling mudah ialah meniru,ni habit yg sgt sgt sgt x beretika n bermoral.Nilah cre org2 yg tdesak smpi sggup mmbodohkn diri dgn mniru keje org lain.Bknkah mereka sendiri yg rugi? 
Keje x leh tgguh2,ni tidak boleh lgi ckp,"ala,masa banyak lagi,esok boleh buat".Tpi klu btol buat x pe,ni still tgguh2 gak.Ade pepatah mat salleh says,"people work better under pressure", betterkah??
rsenye tak~.

Stu lgi stress bile tarak duettttt!!!! 
Sekali mkn ntk shari mesti habis beringgit-ringgit.
Mknan kat kafe yg ckup murah tu pun dikatenye mahal,aigoo~~.
Stress ni jdi bile kte belnje lbih dri yg spatotonye.Yela tiap2 hari mn kat kafe lauk nye sme sampai teringat-ingat lauk ape yang selalu ade kat kedai tu.Kalau nak lagi jimat mkn maggi. 
*bkn student nmenye kalo x mkn mggi haha .
Beginilah hid0p org bujang cm aku,mkn nasi bungkus jek tiap2 hari.Kalo nk ubah angin,sekali sekala gi kuar mkn at mid valley.Gua nk cter ni kalo mkn bole la thn setakat seholai duet merah,ni takde mknenye,blom smpai food court mcm2 perhentian dsiggah.haha lol :D Tang tu yg abih duet tu.

Kalo stress sal mee2 cintan gue nngak bisa ngomong. Ak x tau ape perasaannye bilecinta tu TERputus,dgr cerite sakit,betulkah? Semestinya org2 yg berakal akan pikio,"biarlah dia nak putuskan aku,kumbang bukan seekor,bunga bukan sekuntum.Mungkin aku tidak layak untuknya".Nilah ayat yg ak tau sllu
diluahkn utk sedapkan hati yg sdg berduka-lara,tidakkah begitu?betulkah? haha

tune in to skema mode:

Oleh itu,sama-samalah kita muhasabah diri dan fikirkan yang terbaik dalam hidupkita.Janganlah menjadi manusia yang sia-sia,tetapi jadilah orang yang berbuat baik kepada orang lain.Tidak ada sesiapa yang boleh mengubah diri kita selain kita sendiri.Walau apapun yang terjadi,hidup mesti diteruskan.Seperti di dalam pelajaran juga.Kejayaan bukanlah suatu destinasi,tetapi sebuah perjalanan,perjalanan yang sangat jauh.Jadi sebagai seorang yang masih bergelar pelajar,belajarlah sepuas-puasnya.SENTIASA BERPEGANG TEGUH PADA AGAMAMU.Sekian sahaja nukilan ini,wasalam.


p/s:terima kasih kerana sudi membaca bebelan ini =))


6 comments:

hana_nuwul said...

sape writer post nih?

Anonymous said...

selalunya yang buat kaler2 nih mesti either ko (kan? kan?), amy atau senah. xD

- fikri

Moderator said...

biarla rahsiaaa~~~~ hak3!
p/s:ak akn truskan dgn post2 len
amacm best x? hehe ak x biase menulis2 nie,,,hehe

izAh d' Carrie juNior said...

ekin ek ?? ;)

Anonymous said...

a'ah... ekin!! xD

- fikri

Moderator said...

yeah~ u got me! haha ya,its me ekin. <3